mel@ni.se

Kategori: Resor

Händelser på Friends Arena

*Jag tog en halvliter Carlsberg-öl för 60 kr. Personalen var snällt och fyllde glaset ända upp till kanten. Jag fick även en påse chips på köpet.

*Det var så mycket folk på hemväg. Jag fastanade i kökaoset. Jag plankade, och åkte gratis tåg till Stockholm C. Vad fan skulle jag annars gjort? Det gick inte att köpa några tågbiljetter. Hemresan tog 1,5 timmar..

 

 

 

På väg

Bussresan är så plågsamt. Ses i Stockholm 😗.

Resa med Flix

 

 

Det är dyrt att resa med SJ. SJ suger verkligen....

.

 

 

Det är inte prisvärd att åka med SJ om trafiken och järnvägar inte fungerar som det skall vara. Jag får åka med Flixbus istället.

 

 

 

 

Jag har precis gjort en bokning, jag fick bussbiljetter för 462,40 kr. Ord.pris var 578 kr. Då har jag använt en 20 % rabattkod till köpet.

115,60 kr rabatt är verkligen inte dåligt haha...

*Studentkortet.se och Mecenat erbjuder 20 % rabatt (rabattkod) på Flixbus. Dessa rabattkoder är tyvärr personligt. Man kan bara utnyttja en student-rabattkod en gång. 

MEN Flixbus verkar ger ut nya rabattkoder varje månad. Man kan alltså använda en student-rabattkod på Flixbus en gång per månad. 

Har du både Studentkortet.se och Mecenat, då får du två rabattkoder per månad. 

Hotellfrukosten .

Hotellfrukost på Clarion.....

 

Maten var bra, hotellet var jättefint och nice. Jag slapp betala frukosten *hehe* . Det var inte mitt fel. Receptionisten har sagt att jag skulle ta min bordsbokning och betalning med kökspersonalen. Men det fanns bara fyra kökspersonal och kocken har sagt till mig *att ta för mig*. Det fanns alltså ingen person på plats tog hand om bordsbokningen och betalningen. Frukosten kostar 250 NOK/per person. *Det är samma problem i Malmö.

 

 

Hemma igen

 

Bussresan till Oslo var plågsam och bussen var 45 min försenade, för att det fanns massa vägarbeten i Skåne. Bussen fick inte köra fort i vissa sträckor och vägarbeten drog ut på tiden. Annars var Flixbussen bra.

Tågstationen

 

 

 

Vi hade 20-23 grader under dagen. Vädret var fint, behagligt och blåste en del. Det var en perfekt dag för en dagsutflykt.

Jag har hunnit med mängder av aktiviteter. Har ätit en lång hotellfrukost på Clarion, har besökt botaniska trädgården, Munchmuseet, Nasjonalgalleriet och Operahuset. Sen har jag gått genom stan och hamnen.

 Gräset är mycket grönare i Oslo än i Lund.

 

 

 

 

Nasjonalgalleriet, Operahuset och gick genom stan, Karl Johan gata var bäst. Det fanns mycket att se och göra. Frukosten på Clarion var också jättebra!

Vissa byggnader och Operahuset  i Oslo hamn var jättefina, men de flesta byggnader var halvfärdiga. Hamnen var en besvikelse. Fy, en stökig hamn med skitigt vatten.

 Oslo hamn & Operahuset

 

 

 

 

 

Jag kan rekommndera Oslo, men det räcker med en dagsutflykt. Mat är jättedyrt och kostar dubbelt så mycket. Tre frallor kostar till exempel 25 NOK = ca 28 kr, men du kan få tre frallor för 10-12 kr här hemma i Sverige hehe... Ett paket Prince kostar 130 NOK (cigg).

Oslo är precis som i Sverige. De har samma klädbutikskedjor och snabbmatskedjor såsom H&M, Lindex, Espresso house, Donken, Burger King etc. Snabbmat är lite dyrare pga NOK, men vem vill äta Big Mac på semester????

Man kan äta ute, men man får ändå ta med sig egen mellanmål/snacks/vatten eller dryck.

Jag har slösat ungefär 560 NOK i Oslo, det gällde för nöje, mat och div. Bussresor till och från Oslo var billigt, jag fick betala 198 kr. Det var en bra och billig resa. Hela resan kostat under 1000 kr. Jag är nöjd!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blir inget bad

50 000 liter olja har tyvärr läckt ut i Oslofjorden. Det skedde en olycka som ledde till att det har gått ut olja i grunden. Läckaget upptäcktes och kunnat härledas till en anläggning som tillhör Sporveien, den norska huvudstadens kollektivtrafikbolag. // Från Aftonbladet.

 

Tyvärr de största badplatserna i Oslo har stängts av i och med läckan. Jag tror inte jag kan bada i Oslo imorgon, men jag ska ändå gå en runda i hamnen och kolla läget. 

Det är synd om alla djur, fåglar och fiskar som har dött på pga läckan. Allt är bara människans fel. 

 

Jag är redo

Jag har googlat och kollat upp Oslo. Stadskärnan är faktiskt mindre än Malmö.  Att gå igenom Karl Johans gate från Centralstationen tar ungefär 20 min, duger för mig. 

Karl Johans gate motsvarar Södra Förstadsgatan i Malmö. 

 

 

 

 

Det blir lite ändringar här.  Jag såg det finns tre versioner av Skriet, men de finns i två olika ställen, Munchmuseet och Nasjonalmuseum. Självklart vill jag se alla tre målningar. Jag är lite osäker på om jag hinna med den botaniska trädgården i Oslo. Jag får se.

Men resan blir i alla fall så här: Äta hotellfrukost, besöka Munchmuseet och kanske botaniska trädgården. Besöka Nasjonalmuseum, äta lunch i stan, gå genom stan och hamnområde. Sola, bad och äta glass. Sen åka hem..hehe..

 

 Skriet från Munchmuseet. Jag älskar den här versionen. Den här tavlan är värt minst 800 miljoner kronor.

 

 

 

Jag vill också se Madonna

 

 

 

Bada i Oslo

 Nu ser jag det finns ett gratis badställe man kan bada i Oslo. Sørenga Seawater Pool är ett badställe som ligger vid hamnen och nära till och från tågstationen. Det är inte direkt en strand, utan de har byggt och gjort en stor utomhuspool med havsvatten från Oslofjorden. Badområdet finns en vanlig pool, en konstgjord liten strand och en barnpool. 

 

 

 

Jättenice ju. Jag får bada när jag är i Oslo...hehe.. Oslo är faktiskt varmare än Lund.

 

En dagsutflykt till Oslo

 

 

Service ombord på FlixBus

Om 8 dagar åka jag till Oslo. Jag ska åka med Flixbus på natten. Bussresan tar ungefär 6,5 timmar till Oslo. Jag får sova i bussen och jag får ta med mig en sovsäck. Jag är i Oslo kl 6.30 på morgon. Jag åker hem samma dag kl 16.15. Det räcker för mig.

Det finns WC och eluttag på bussen, Flixbus erbjuder även gratis wifi och extra benutrymme. 

*Ett handbagage (max 42 × 30 × 18 cm, max 7 kg)​ och *1 kolli (max. 80 × 50 × 30 cm, något avvikande mått vid maximala mått för alla sidor på 160 cm är tillåtet, max. 20 kg) ingår. 

 

 

I Oslo

Oslo centralstation/ Oslo Sentralstasjon har förvaringsboxar som är tillgängliga mellan kl. 04.30-01: 10 alla dagar. Stationen är stängd från 01:10 - 04:30. Även om du kan få dina tillhörigheter i skåp på alla timmar, kan du inte komma till skåp när stationen är stängd. Jag behöver en förvaringsbox under dagen.

Det första jag ska göra i Oslo är att unna mig en lång frukost på Clarion Collection Hotel Folketeateret, ett  4-stjärnigt hotell.  Hotellet ligger inne i stan. Hotellfrukosten kostar 225 NOK, va 242 kr per person.

*Jag tog kontakt med hotellet, fick en länk till deras restaurang och gjorde en bordsbokning.

 

 

 

 

Promenadavstånd från Clarion Collection Hotel Folketeateret till Munchmuseet är 18 min (stängt på måndagar). Inträdet kostar 120 NOK. Jag har redan köpt en biljett via nätet. 120 NOK (ca 129 kr) är inte farligt. 

 

 

 

 

Jag ska besöka University Botanical Garden/Botaniska trädgården som ligger brevid Munchmuseet. Det är fri entré. Jag ska ta med en filt med mig.

 

 

 

 

Jag kommer gå en runda och äta lunch på stan, äta glass och köpa en nyckelring, gå och se byggnader i hamnen  innan jag åker hem.

 

 

 

 

 

Så mycket kommer resan att kosta

*Tur- och returbussbiljetter till och från Oslo 189 kr

*Mat på bussen ca 100 kr

*Inträdet Munchmuseet till ca 129 kr

*Övrigt: frukost, lunch, en glass, en nyckelring och förvaringsbox ca 600 kr

Totalt: Ca 1018 kr.

1018 kr är så farligt. Bussresan till och från Oslo känns rätt dryg men det kommer bli den billigaste utomlandsresan i mitt liv HAHAHAHA! Att resa till Köpenhamn är faktiskt inte billigare än Oslo. 

Jag tycker mina Göteborg-läsare kan en dagsutflykt till Oslo. En enkel resa med Flixbus till Oslo kostar från 99 kr, det tar ungefär 3 timmar och en kvart. Glöm inte att planera din resa i god tid. 

 

 

 

 


 
 

Aktiviteter i Oslo

 

Det är dyrt att leva i Norge för att Norge är ett rikt land med hög levnadsstandard. Landet har ett starkt välfärdssystem och har stora intäkter från oljeindustrin.

Skogsindustrin i Sverige ger tyvärr inte lika pengar som oljeindustrin. Vi har även många bilbombare som inte ger samhällsnytta och lever på bidrag...hahaha..

Ooh La La, bilbombare är inget att skryta med. 

 

Norsk krona har faktiskt gått ner lite!

 

 

 

 

 

Aktiviteter i Oslo 

 

Oslo är mindre än Stockholm, men Oslo är mycket finare än Stockholm. De har lite gratis nöjen men det finns tyvärr inte så mycket att göra i Oslo.

De har några parker och badställen, men badställen ligger utanför stadsområden. Kollektivtrafiken är dyr i Oslo. En enkelbiljett inom stadsområden kostar 30 NOK, och ombordpris är 50 NOK. Men de har ju turist- och dagsbiljetter som är billigare. Men jag skippar kollektivtrafiken denna gången. Barcelona är bättre, du har nära till allt. det finns en strand inne i stan.

 

 

 

*Slottsparken besöks flitigt av både turister. 

*Du kan också åka till Botaniska trädgården i Tøyen (bredvid Munchmuseet i östra delen av Oslo) och har sisådär 7 500 växter.

*Skulpturparken Vigelandsparken i Frogner är ett annat tips, parken med de 212 skulpturerna är en av Oslos största attraktioner och bör inte missas! Mat är också dyrt i Oslo, mat är dubbelt så dyrt. men jag ska ta med mig mat och snacks 

 

 

 

Mat är dyrt i Norge, det är dubbelt så dyrt. Det är vanligt att svenska ta med sig mat till Norge. Jag ska ta med egen mat och snacks på bussresan.