mel@ni

Ytdesinfektion

Jag vet att man kan göra egen handsprit hemma men jag har redan handsprit. *Jag rekommenderar inte att man gör egen handsprit.

Jag behöver däremot ytdesinfektionsmedel, men mång av affärer och apotek har också sålt slut på ytdesinfektion

 

 

Jag har kollat upp receptet på handsprit från Expressen

Fakta: Alkoholen måste ha en procent på mellan 60 till 95 för att ge effekt på virus och bakterier. Det två finns olika recept -

Recept 1

Blanda samman 5 deciliter alkohol (etanol) och 2,5 deciliter kokos- eller aloe vera-olja.

 

Recept 2
Späd ut omkring 35 centiliter T-röd eller spolarvätska med cirka 15 centiliter kranvatten. Häll också i cirka 1 centiliter glycerol (återfrukta huden, finns att köpa på apotek) för att huden inte ska bli uttorkad.

* 35 centiliter T-röd eller spolarvätska motsvarar 70 %15 centiliter vatten motsvarar 30 %. Glycerol är inte intressant. 

 

Bildresultat för handsprit

 

 

Vad tycker jag ??? Receptet ger 50 cl handsprit. Recept 2 är bättre än Recept 1, men det finns ett fel i receptet - kranvatten. Jag tror inte de som tillverkar handsprit använder vanligt kranvatten, utan destillerat vatten, för att vanligt drick kranvatten är inte 100 % rent vatten.

Jag har också kollat upp innehållet i DAX Ytdesinfektion Plus 1000 ml. Det är ungefär samma ingredienser som handsprit. DAX Ytdesinfektion innerhåller  - Aqua (vatten), 2-propanol (den enklaste sekundära alkoholen), Sodium Lauroyl Sarcosinate ( förkortning SLES = sulfater. Sulfaternas uppgift är att löddra och avfetta). 

 

Mitt recept på ytdesinfektion

*70 % T-röd eller spolarvätska motsvarar 70 %. 

* 30 % destillerat vatten.

*Man kan lägga till Sodium Lauroyl Sarcosinate (avfettningsmedel) om man vill.  Jag har valt bort Sodium Lauroyl Sarcosinate. Syftet är att desinfektera ytor, ta bort bakterier och virus. Medlet ska inte användas för att avfetta ytor. 

*Glöm inte använda engångshandskar.

Bildresultat för engångshandskar

 

 

Jag har faktiskt en flaska koncentrerad spolarvätska hemma...haha..(Jag hade en gång en bil, därför!!!)

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas