mel@ni

Tips 🍰 Hur man vispa ägg och socker pösigt

Jag har precis bakat en cotton soft sponge cake, en jätte mjuk, luftig och lagom söt kaka. Kakan smakar som nybakad tårtbotten från konditori. Cotton soft sponge cake är mycket godare än sockerkaka, kakan är inte lika söt och kompakt som sockerkaka. 

 

 

 

Det står så här i receptet: Du ska vispa ägg och socker pösigt. Det betyder ägg och socker ska vispas tills det blir vitt, lätt och luftigt som vispad grädde. Innehållet skall inte rinna. Det enda sättet att få mjuka och luftiga kakor/maränger.

Jag tillhör inte de som har de bästa köksutrustningarna. Och jag har aldrig lyckats med maränger. Jag har märkt de flesta svenska bakverksreceptet är skittttttdåliga. Det står alltid så här: "Du ska vispa ägg och socker pösigt" men inget mer. Nu har jag kollat runt på Youtube, och kom på hur man vispa ägg och socker pösigt.

Jag använder en vanlig handvisp, el-visp rekommenderas. Jag tycker det är fusk om man använder en köksmaskin--hehe...

 

 

 

 

Du gör så här:

1. Äggvitor får inte vara kalltLåt ägget ligga framme ett par timmar i rumstemperatur, och innan bakningen. 

2. Skålen/bakbunken får inte vara blöt eller har gammalt fett. Torkar av skålen för säkerhets skull.

3. Vispa äggvitor ungefär 1 min, tills du får "vita skum".

 

 

 

4. Sockret ska tillsätta lite i taget. Tillsätta även lite vinäger eller citronsaft. Vispa i några minuter. Upprepa det här steget ett par gånger tills äggblandningen blir poröst (lite socker i taget och vispa hårt i ett par minuter). 

*Vinäger och citronsaft innehåller syra. Det gör blandningen lättare att bli poröst. 1 tesked vinäger gäller 4 st ägg. Jag har testat med äppelcidervinäger, det gick jättebra. 

 

 

Nästan klar!

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas